Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 30 335 4043

SSL tanúsítvány beállítása a WordPress weboldalakhoz már nem csak SEO keresőoptimalizálási szempontból fontos, egyenesen alapkövetelmény, ha webshopot működtünk, a cikkjeinket automatikus szeretnénk a Facebook-on megosztani, illetve a Google Adwords igénybevételének is előfeltétele 2018.07.01-től.

SSL biztonságos domain tanúsítvány beállítás WordPress weboldalon

SSL tanúsítvány jelentése

Az SSL tulajdonképpen egy mozaikszó, a Secure Sockets Layer rövidítése. Azt jelenti, hogy az SSL tanúsítvánnyal ellátott weboldalak biztonságos kommunikációs kapcsolatot hoznak létre az adott weboldal és a böngésző között.

Miért fontos az SSL tanúsítvány beállítása a weboldalakon?

Keresőoptimalizálás vagy SEO

A keresőoptimalizálás vagy SEO is szempont az SSL beállítás tekintetében, mivel a Google beemelte az algoritmusának faktorai közé. Ez azt jelenti, hogy két – más tekintetben azonos – weboldal közül az fog jobb eredményt elérni a Google organikus, kulcsszó alapú találati listájában, mely rendelkezik ezzel a secured domain-el, vagyis be van rá állítva a tanúsítvány.

Woocommerce webáruház üzemeltetése

A WordPress weboldalakon létrehozott, jellemzően Woocommerce webáruház megoldások eddig is megkívánták a secured domein (SSL url) beállítását. Az SSL tanúsítvány beállítás hiányában nem volt lehetőség pl. bankkártyés fizetési lehetőség aktiválásra ezeken a webshop típusú weboldalakon.

Facebook megosztás automatizálása

Amennyiben a WrdPress weboldalon létrehozott cikkeket szeretnénk a Facebook-on automatikusan megosztani, pl az IFTTT rendszer segítségével vagy bármilyen erre alkalmas WordPress bővítménnyel, akkor azok beállítása során azt fogjuk tapasztalni, hogy a Facebook csak secured domain esetében fogja engedélyezni ezt a funkciót.

Google Adwords

Végül, de nem utolsósorban, az SSL tanúsítvány beállítása a WordPress weboldalakhoz azért is fontos, mert a Google Adwords nem vehető igénybe 2018.07.01-től ennek hiányában.

SSL tanúsítvány igénylése

Első lépésként a weboldal tárhely szolgáltatóval érdemes felvenni a kapcsolatot és érdemes tájékozódni és kérni az SSL tanúsítvány beállítását a weboldalunkhoz.

Optimális esetben van a tárhely szolgáltatónál olyan online hozzáférési lehetőség, mely lentiek valamelyikével kompatibilis:

 • Ügyfélkapu
 • Cpanel
 • Directadmin

A tárhely szolgáltatók egy részénél az SSL tanúsítvány igénylése plusz költségekkel jár, de sok helyen elérhető ennek díjmentes verziója is.

A különbség annyi, hogy első esetben valószínűleg valamilyen domain-ünkre nevesített megoldást kapunk, másodikban a tárhely szolgáltató általános megoldását.

A díjmentes SSL-t biztosító egyik tárhely szolgáltatók egyike a Netmask Kft., melynek weboldalát más szempontokból is érdemesnek találom megtekintésre javasolni.

 • Tárhely szolgáltatói áraik igen versenyképesek, jól bevált gyors tárhelyről van szó.
 • A WordPress telepítése egy klikkeléssel is lehetséges teljesen új weboldalak esetében.
 • 24 órás ügyfélszolgálatot biztosítanak.
 • 250MB méretű, WordPress oldalhoz megfelelő tárhely csomag 900Ft/+ÁFA/év összegtől elérhető

Az általános megoldást nagy valószínűséggel negyedévente kell a tárhely szolgáltatónál frissíteni, szemben a fizetős verzió éves frissítésével.

Arra érdemes figyelni, hogy ha tárhely szolgáltató váltunk és a fizetős verziót használtuk eddig, akkor a Google kereső-optimalizálási algoritmusa visszalépésként értékelheti egy, í díjmentes opcióra való átállást.

Figyelembe véve, hogy ez csak egy faktor a Google több száz elemű keresőoptimalizálási ( SEO ) algoritmusában, nem feltétlen javaslok e tekintetben plusz költség vállalást.

SSL beállítása WordPress weboldalon

Első lépésként, amit minden érdemi beavatkozás vagy bármilyen frissítés előtt javaslok, készítsünk egy teljes biztonsági mentést a weboldalról. A teljes biztonsági mentés magában foglalja a file-okat és az adatbázist egyaránt, így probléma esetén a tárhely szolgáltató bevonása nélkül is gyorsan helyreállíthatjuk weboldalunkat.

Az tanúsítvány tárhely szolgáltató általi beállítását követően a wordpress kezelőfelületére belépve a beállítások / általános beállítások menüben szükséges első körben átírni két mezőben is az oldal domain-jét a sima http:// helyett https://-re.
SSL biztonságos domain tanúsítvány beállítás WordPress weboldalon

Tipikus problémák és megoldásuk SSL tanúsítvány beállítása során

Kevert tartalmak, nem  secured url-ek rendezése WordPress weboldalon

Ezt követően az oldalon szereplő url-eket (belső linkek, képek url-jei) szükséges rendezni, hogy ne legyen ún. vegyes vagy kevert tartalom, ezt a chrome sárga hibaikonnal jelzi a teljesen rendben lévő zöld helyett.

Két módja is van a linkek rendezésének:

 • vagy a Really Simple SSL bővítmény aktiválása
 • vagy a  Better Search Replace bővítménnyel (vagy hasonlóval) az összes belső http-s urlt át lehet egyszerre https-es url-re írni.

Gyakran előfordul, hogy még ezt követően sem jelzi rendben lévőnek a böngésző a weboldalt, ez esetben a Chrome böngészőben ellenőrizni tudjuk a probléma forrását, ami tipikusan a következő lehet:

 • a sablonunkban logo képet töltöttünk fel, melynek url-jét külön, manuálisan frissítenünk kell a logo újra kiválasztásával a méditárból
 • egyedi stíust, ccs-t adtunk meg a weboldalhoz, ahol url-t is tartalmazó stílus elemek vannak, pl. háttérképek, ikonok, ezek url-jét is frissíteni szükséges.

SSL beállítást követő weboldal összeomlás vagy elérhetetlen kezelőfelület

Ha az SSL beállítás a tárhely szolgáltató visszaigazolása ellenére sem aktív vagy mi nem állítottuk be megfelelően a tárhely szolgáltatónál elérhető valamilyen ügyfélkapu rendszeren keresztül, akkor sem érdemes kétségbe esni, ugyanis percek alatt módosítható a WordPress kezelőfelületén beállított, https alapú domain.

Ehhez lépjünk be a weboldalhoz kapcsolt adatbázisba az ún. MySQL kezelő felületen, ennek elérhetőségét a tárhely szolgáltató adta meg, valószínűleg akkor, amikor a tárhelyet megrendeltük.

Itt keressük meg azt az adattáblát, melynek a neve options-ra végződik. Ráklikkelve látni fogjuk az alábbi két sort, a siteurl és home lehetőségeket. Mindkettő esetében a módosítást választva át vagy visszaírhatjuk az urt-t ssl nélküli verzióra, mentést követően helyre fog állni a weboldal.

SSL biztonságos domain tanúsítvány beállítás WordPress weboldalon

 

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea