Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 70 200 4205

Landing oldal készítés, minta szerkezet

A landing oldalak az online marketing és webfejlesztés egyik legfontosabb elemei. Ezek az oldalak közvetlenül befolyásolják a látogatók első benyomását, és nagy szerepet játszanak a konverziók növelésében. Egy jól megtervezett landing oldal segíthet a látogatók figyelmének felkeltésében, az érdeklődésük fenntartásában, és végül a kívánt műveletek elvégzésében, legyen az vásárlás, feliratkozás vagy egyéb interakció.

Tartalomjegyzék

A landing oldal fő elemei

Fejléc és főcím

A landing oldal legfontosabb eleme a fejléc és a főcím. Ezek az első elemek, amelyeket a látogatók meglátnak, így kritikus fontosságú, hogy azonnal megragadják a figyelmet.

A főcím legyen rövid, lényegre törő, és egyértelműen kommunikálja az oldal tevékenységét, a kínált szolgáltatást, értéket, és ajánlatot. A fejléc tartalmazhatja a márka logóját és a navigációs menüt, de ez le is tiltható, amennyiben egy konkrét kampény miatt ez szükséges.

Fontos, hogy a főcím azonnal válaszoljon a látogatók kérdésére: „Mit kínál ez az oldal nekem?

A főcímnek figyelemfelkeltőnek és relevánsnak kell lennie a célközönség számára. Például a Webfolio Webdesign weboldal fejlesztő vállalkozás esetében a főcím: „WordPress weboldal készítés, webáruház fejlesztés és responsive webdesign”, a szamlazz.hu esetében pedig: „Online számlázás egyszerűen és gyorsan”.

Landing oldal minta

Képek és vizuális elemek

A vizuális elemek, mint például a képek, videók és grafikák, jelentős szerepet játszanak a landing oldal hatékonyságában. Ezek az elemek nemcsak esztétikailag vonzóvá teszik az oldalt, hanem segítenek a látogatók érzelmi elköteleződésében is. Fontos, hogy a vizuális elemek összhangban legyenek az oldal üzenetével és ne tereljék el a figyelmet a fő célról.

A vizuális elemeknek nemcsak esztétikai szerepük van, hanem segítenek a termék vagy szolgáltatás bemutatásában is. Például egy technológiai terméknél hasznos lehet egy rövid bemutató videó, amely lépésről lépésre bemutatja a termék használatát. A jól megválasztott képek és videók növelhetik a látogatók érdeklődését és bizalmát.

Ezen illusztrációk esetében fontos, hogy lehetőség szerint saját illusztrációink, képeink, fotóink is szerepeljenek a weboldalon, melyek jól hitelesítik a szolgáltatást és a mögötte álló vállalkozást vagy személyt.

A stockfotó típusú képek vagy mesterséges intelligenciával gyártott illusztrációk remekül kiegészíthetik a weboldal tartalmát, de javaslom, ne csak ezekre hagyatkozzunk e tekintetben.

Amennyiben utóbbi forrásokra is szükségünk van, fotók és vektoros illusztrációk (pl. logó vagy ikon szett) tekintetében a Freepik.com oldala remek és nagyon költséghatékony forrás lehet, díjmentes anyagokat is kínál.

Az AI-s illusztráció gyártás esetében szinte napról-napra fejlődnek a lehetőségek, de az alapvetően díjmentes magyar fejlesztésű Tengr.ai remek illusztráció forrás lehet.

tengr.ai

Amennyiben pedig rövid videóra van szükségünk a weboldal tartalmának interaktívvá tételéhez vagy akár egy online marketing kampányhoz, a Fliki.ai akár egy-két mondat alapján is rendkívül kreatív anyagot képes előállítani, melyet egyszerűen szerkeszthetünk és módosíthatunk tartalmilag, ráadásul bizonyos időtartam korlátig a kész anyagok letöltése díjmentes.

Kulcsfontosságú üzenetek, célok vagy misszió

A kulcsfontosságú üzeneteknek egyértelműen és tömören kell kommunikálniuk az oldal célját és értékrendjét. Ezek az üzenetek segítenek a látogatóknak gyorsan megérteni, hogy miért érdemes az oldalon maradniuk és további lépéseket tenniük. Használj rövid bekezdéseket, felsorolásokat, és kiemeléseket a fontos információk hangsúlyozására.

A kulcsfontosságú üzeneteknek világosan kell kommunikálniuk az oldal előnyeit és az ügyfelek számára nyújtott értéket. Például, ha egy online tanfolyamot kínálsz, emeld ki a tanfolyam előnyeit, mint például a rugalmasságot, a szakértői oktatókat és a gyakorlati alkalmazhatóságot. Használj erőteljes és meggyőző nyelvezetet, hogy ösztönözd a látogatókat a további lépésekre.

CTA (Call to Action) gombok

A CTA gombok az egyik legfontosabb elemei a landing oldalaknak. Ezek a gombok irányítják a látogatók figyelmét és ösztönzik őket a kívánt műveletek elvégzésére. Fontos, hogy a CTA gombok jól láthatóak legyenek, és egyértelműen kommunikálják, hogy mi történik a kattintás után. Használj erős, cselekvésre ösztönző szavakat, mint például „Vásárolj most”, „Feliratkozás”, vagy „Tudj meg többet”.

A CTA gombok színének és elhelyezésének is nagy jelentősége van. A gomboknak ki kell tűnniük a háttérből, és stratégiai helyeken kell elhelyezkedniük, ahol a látogatók könnyen megtalálhatják őket. Például a főcím alatti szekcióban vagy a lap alján, ahol a látogatók természetesen fókuszálnak. Emellett fontos, hogy a CTA gombokhoz rövid és cselekvésre ösztönző szövegeket használj, amelyek világosan kommunikálják, hogy mi fog történni a kattintás után.

cta minta

Formok és űrlapok

Az űrlapok kritikus szerepet játszanak a látogatók információgyűjtésében és konverziójában. Az űrlapok legyenek egyszerűek és könnyen kitölthetők. Kérj csak annyi információt, amennyi feltétlenül szükséges, hogy minimalizáld a lemorzsolódást. Gondoskodj arról, hogy az űrlapok mobilbarátok legyenek, és biztosítsd a biztonságos adatkezelést.

A jó űrlapok rövidek és tömörek, csak a legszükségesebb információkat kérik be. Például egy hírlevélre való feliratkozáshoz elegendő lehet a név és az email cím.

A hosszabb űrlapokat, például egy regisztrációs űrlapot, érdemes több lépésre bontani, hogy a felhasználók ne érezzék túlterhelve magukat. Az űrlapok esetében fontos a megfelelő adatvédelem is, ezért GDPR konform módon tedd világossá, hogy hogyan kezeled és véded a felhasználók adatait. Ehhez az Adatkezelési szabályzat elfogadásáról az űrlap kitöltőnek egy – előre ki nem töltött – jelölőnégyzet elfogadásával kötelezően nyilatkoznia kell.
Az adatkezelési tájékoztatót egy klikkeléssel elérhetővé érdemes tenni ugyanitt, azaz érdemes be is linkelni az elfogadó nyilatkozat szövegébe.

Szolgáltatások bemutatása

A landing oldalon érdemes röviden bemutatni az általad kínált szolgáltatásokat vagy termékeket. Használj könnyen érthető nyelvezetet és világos, tömör leírásokat, hogy a látogatók gyorsan átláthassák a kínálatot. Ha lehetséges, használj vizuális elemeket, mint például ikonokat vagy rövid videókat a szolgáltatások bemutatásához.

A szolgáltatások bemutatásakor érdemes kiemelni azok előnyeit és különleges tulajdonságait. Például egy online tanfolyam esetén hangsúlyozd a rugalmasságot, a szakértői oktatókat és a gyakorlati alkalmazhatóságot. Használj vizuális elemeket, mint például ikonokat vagy rövid videókat, hogy még vonzóbbá tedd a bemutatást.

Az egyértelmű és tömör leírások segítenek a látogatóknak gyorsan megérteni, hogy mit kínálsz és miért érdemes választaniuk a te szolgáltatásodat.

Bizalomépítés eszközei

Friss blogcikkek kiemelése

A friss blogcikkek kiemelése az egyik módja annak, hogy bizonyítsd az oldal frissességét és relevanciáját. A rendszeresen frissített tartalom nemcsak a látogatók érdeklődését tarthatja fenn, hanem javíthatja az oldal SEO-ját is.

A blogcikkek segíthetnek bemutatni a szakértelmedet és naprakész információkat nyújtani a látogatóknak. Ha rendszeresen publikálsz értékes tartalmakat, azzal növelheted a látogatók bizalmát és elköteleződését. Emellett a blogcikkek megosztása a közösségi médiában növelheti az oldal látogatottságát és javíthatja a keresőmotorokban való rangsorolást. Fontos, hogy a blogcikkek relevánsak és értékesek legyenek a célközönség számára.

Korábbi ügyfelek véleményei

A korábbi ügyfelek véleményei szintén növelhetik az oldal hitelességét. Az elégedett ügyfelek véleményei és ajánlásai erős bizalmi faktort jelenthetnek az új látogatók számára. Fontos, hogy ezek a vélemények hitelesek és részletesek legyenek, ezek növelhetik a látogatók bizalmát és elköteleződését.

A vélemények és ajánlások bemutatásakor érdemes képeket is mellékelni az ügyfelekről, ha lehetséges. Ezzel még hitelesebbé teheted az ajánlásokat. Emellett érdemes kiemelni néhány különösen pozitív visszajelzést, amelyek konkrét példákon keresztül mutatják be a termék vagy szolgáltatás előnyeit. Az ügyfelek véleményei segíthetnek megerősíteni a látogatók bizalmát és ösztönözni őket a konverzióra.

Esettanulmányok

Az esettanulmányok segítenek bemutatni, hogy mások is sikerrel jártak a terméked vagy szolgáltatásod használatával, ami ösztönözheti az új látogatókat a konverzióra.

Az ügyfélvélemények és esettanulmányok különösen hatékonyak lehetnek, mivel konkrét példákon keresztül mutatják be, hogyan segített a termék vagy szolgáltatás másoknak.

Partner logok

A partnerlogók is növelhetik az oldal hitelességét és bizalmat kelthetnek a látogatókban, ezért ha a terméked vagy szolgáltatásod neves partnerekkel vagy ügyfelekkel dolgozik együtt, érdemes ezeket a logókat is feltüntetni az oldalon.

UX/UI szempontok

Reszponzivitás

A modern weboldalaknak reszponzívnak kell lenniük, azaz minden eszközön és képernyőméreten megfelelően kell megjelenniük. A reszponzív dizájn javítja a felhasználói élményt, és növeli a konverziós arányokat.

A reszponzív dizájn azt jelenti, hogy az oldal megfelelően jelenik meg és működik minden eszközön, legyen az asztali számítógép, tablet vagy okostelefon. Ez különösen fontos, mivel a felhasználók egyre nagyobb aránya érkezik mobil eszközökről. A reszponzív dizájn segít biztosítani, hogy a látogatók bármilyen eszközről is érkezzenek, könnyen navigálhassanak az oldalon és elvégezhessék a kívánt műveleteket.

Betöltési sebesség

Az oldal betöltési sebessége kritikus fontosságú. A lassú betöltési idő negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt és növelheti a visszafordulási arányt. Használj optimalizált képeket, és minimalizáld a szükségtelen script-ek és plugin-ok használatát.

A gyors betöltési idő nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem a keresőmotorok rangsorolásában is szerepet játszik. Az optimalizált képek és a minimalizált script-ek segíthetnek csökkenteni az oldal betöltési idejét. Emellett érdemes használni gyorsítótárazást és CDN-t (Content Delivery Network) a gyorsabb betöltés érdekében. A Google PageSpeed Insights és más hasonló eszközök segíthetnek az oldal sebességének tesztelésében és optimalizálásában.

Felhasználói útvonalak

A felhasználói útvonalak gondos megtervezése segít a látogatóknak könnyen navigálni az oldalon. Használj logikus és intuitív navigációs struktúrát, hogy a látogatók gyorsan megtalálják a számukra fontos információkat.

A felhasználói útvonalak tervezésekor fontos figyelembe venni, hogy a látogatók milyen lépéseken keresztül jutnak el a kívánt műveletig. Például egy online áruház esetében a felhasználói útvonalak közé tartozhat a termékek böngészése, a kosárba helyezés és a fizetési folyamat. Az egyszerű és intuitív navigáció segít csökkenteni a lemorzsolódást és növelni a konverziókat. Emellett érdemes figyelmet fordítani az oldal struktúrájára és a belső linkek használatára, hogy a látogatók könnyen megtalálják az oldalon belüli releváns tartalmakat.

SEO és analitika

Kulcsszókutatás és optimalizálás

A megfelelő kulcsszavak használata és optimalizálása segíthet az oldal jobb rangsorolásában a keresőmotorok találatai között. Végezz alapos kulcsszókutatást, és használd ezeket a kulcsszavakat a tartalom, meta leírások és címkék optimalizálásához.

A kulcsszókutatás során fontos megtalálni azokat a releváns kifejezéseket, amelyeket a célközönséged keres. Használj kulcsszókutató eszközöket, mint például a Google Keyword Planner vagy a SEMrush, hogy megtaláld a leggyakrabban keresett kifejezéseket. Az optimalizált tartalom, meta leírások és címkék segíthetnek javítani az oldal láthatóságát a keresőmotorokban és növelni a látogatottságot.

Meta leírások, címkék és on-page SEO elemek

A meta leírások, címkék és egyéb on-page SEO elemek szintén fontosak az oldal optimalizálása szempontjából. Gondoskodj arról, hogy minden oldal rendelkezzen releváns és jól megírt meta leírásokkal és címkékkel.

A meta leírások segítenek a keresőmotoroknak megérteni az oldal tartalmát, és befolyásolhatják a kattintási arányt. A jól megírt meta leírások és címkék vonzóvá tehetik az oldalt a keresési találatok között. Emellett fontos az oldal struktúrájának és URL-jeinek optimalizálása is. Használj releváns és rövid URL-eket, amelyek tartalmazzák a kulcsszavakat, és gondoskodj arról, hogy az oldal struktúrája logikus és könnyen követhető legyen.

A/B tesztelés és adatgyűjtés

Az A/B tesztelés és az adatgyűjtés segít megérteni, hogy mely elemek működnek a legjobban az oldaladon. Tesztelj különböző változatokat, és használd az eredményeket az oldal folyamatos optimalizálására.

Az A/B tesztelés során különböző verziókat készíthetsz az oldal egyes elemeiről, például a főcímről, a CTA gombokról vagy a képekről, és tesztelheted, hogy melyik változat teljesít jobban. Az adatgyűjtés segít megérteni a látogatók viselkedését és preferenciáit, így folyamatosan javíthatod az oldal hatékonyságát. Használj analitikai eszközöket, mint például a Google Analytics vagy a Hotjar, hogy nyomon kövesd az oldal teljesítményét és az A/B tesztek eredményeit.

Gyakori hibák és azok elkerülése

A landing oldalak készítésekor gyakran elkövetett hibák közé tartozik a túl hosszú űrlapok, a gyenge CTA gombok, és a lassú betöltési idő. Ezeket a hibákat elkerülheted az egyszerű és intuitív dizájn, a megfelelő optimalizálás és a folyamatos tesztelés révén.

Gyakori hiba például az, ha túl sok információt kérsz be az űrlapokon, ami elriaszthatja a látogatókat. Ehelyett kérj csak annyi információt, amennyi feltétlenül szükséges. A gyenge CTA gombok esetében fontos, hogy a gombok jól láthatóak és cselekvésre ösztönzőek legyenek. A lassú betöltési idő pedig negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt, ezért optimalizáld az oldal sebességét a fent említett módon. Emellett érdemes kerülni a túlzott mennyiségű szöveget és a bonyolult navigációt is, mivel ezek nehezíthetik a látogatók számára a kívánt információk megtalálását és a konverzió elérését.

Példák és esettanulmányok

Stripe

A Stripe landing oldala kiváló példa arra, hogyan lehet hatékonyan kombinálni a különböző elemeket. Az oldal egyszerű és letisztult dizájnja, erős CTA gombjai és világos üzenetei segítenek a látogatóknak gyorsan megérteni a cég által kínált lehetőségeket.

A Stripe oldala egy jól strukturált példája annak, hogyan lehet egy komplex szolgáltatást egyszerűen és átláthatóan bemutatni. Az oldal főcíme azonnal kommunikálja a szolgáltatás legfőbb értékét: „A legjobb módja az online fizetések kezelésének.” Az oldalon található képek és grafikák vizuálisan is támogatják az üzenetet, míg a bizalomépítő eszközök, úgymint például az ügyfélvélemények növelik a hitelességet.

Landing oldal esettanulmány

Audi

Az Audi landing oldala szintén jó példa a látványos vizuális elemek és a bizalomépítő eszközök hatékony használatára. Az oldalon található képek és videók bemutatják az autók előnyeit és funkcionalitását, míg az ügyfélvélemények és esettanulmányok növelik a hitelességet.

Az Audi oldala erőteljes vizuális elemeket használ, amelyek bemutatják az autók dizájnját és technológiai újításait. Az oldal főcíme és alfejezetei egyértelműen kommunikálják az autók előnyeit, míg a videók és képek érzelmi kapcsolatot teremtenek a látogatókkal. Az ügyfélvélemények és esettanulmányok megerősítik a márka hitelességét és növelik a látogatók bizalmát.

Grafikai elemek és színpszichológia

A grafikai elemek és a színek megfelelő használata nagyban hozzájárulhat a jobb felhasználói élményhez. A színpszichológia segíthet megérteni, hogy mely színek hogyan befolyásolják a látogatók érzelmeit és döntéseit. Például a kék szín bizalmat és nyugalmat sugall, míg a piros szín energikus és sürgető hatást kelt.

Konkrétumok a színpszichológiában:

  • Kék: Nyugalmat, bizalmat és megbízhatóságot sugall. Ideális üzleti oldalakhoz, bankokhoz, technológiai cégekhez.
  • Piros: Sürgetést, energiát és izgalmat közvetít. Jó választás lehet akciókhoz, sporthoz, élelmiszeriparhoz.
  • Zöld: Frissességet, egészséget és természetességet sugall. Alkalmas környezetvédelmi és egészségügyi oldalakhoz.
  • Sárga: Optimizmust és boldogságot sugároz. Használható szórakoztatóiparban és gyermekeknek szánt termékeknél.
  • Narancs: Barátságosságot és melegséget közvetít. Gyakran alkalmazzák marketing és promóciós oldalakhoz.
  • Fekete: Eleganciát és kifinomultságot sugall. Divat, luxuscikkek és művészeti oldalak esetén alkalmazható.

Interaktív elemek

Az interaktív elemek, mint például a kérdőívek, kalkulátorok és interaktív térképek, növelhetik a felhasználói elköteleződést és érdeklődést. Ezek az elemek nemcsak szórakoztatóak, hanem hasznos információkat is nyújthatnak a látogatóknak.

Az interaktív elemek segíthetnek a látogatók bevonásában és az oldal tartalmának jobb megértésében. Például egy pénzügyi tanácsadó oldalán hasznos lehet egy kalkulátor, amely segít a látogatóknak kiszámolni a megtakarításaikat vagy befektetéseiket. Az interaktív elemek növelhetik az oldal látogatottságát és elköteleződését, mivel a látogatók aktívan részt vesznek a tartalom feldolgozásában.

Letölthető, kész landing oldal minták

Ha a lehető leggyorsabban és egyszerűben szeretnénk egy ideális szerkezetű és felépítésű landing oldalhoz hozzájutni, akkor érdemes a Divi sablon építő lehetőségeit igénybe venni.

A cikk írásakor 366 sablon és egyben landing oldal minta áll rendelkezésre az elegantthemes.com oldalán, különböző témakörökben, melyeket tematika vagy akár színvilág alapján is szűrhetünk.

A kiválasztott sablon néhány klikkeléssel a WordPress weboldalba integrálható, ezt követően már csak a saját tartalmainkkal kell feltöltenünk a garantáltan optimális felépítésű és reszponzív – minden eszközön jól olvasható, klikkelhető stb. – landing oldal mintát.

A sablon beállítását és a minta landing oldal elkészítését a Webfolio Webdesign oldalán is megrendelheti közvetlenül.

Landing oldal készítés Divi sablonnal

Összegzés

A tökéletes landing oldal megtervezése számos tényezőtől függ, beleértve a vizuális elemeket, a kulcsfontosságú üzeneteket, a CTA gombokat, és a SEO optimalizálást. Egy jól megtervezett landing oldal növelheti a konverziókat, javíthatja a felhasználói élményt és végső soron hozzájárulhat az üzleti célok eléréséhez. A fent említett szempontok figyelembevételével és a gyakori hibák elkerülésével sikeres és hatékony landing oldalakat hozhatsz létre.

Divi sablon kedvezményes vásárlási lehetőség, az Elegantthemes hivatalos oldalán

Az ElegentThemes.com rendszeres akciója keretében általában 10%-os, ritkábban 20%-os kedvezménnyel teszi elérhetővé csomagjait a lenti gombra klikkelve elérhető, együttműködő partnereik számára rendszeresített weboldalon.

Mind az éves előfizetés, mind az örök licence megvásárolható a kedvezménnyel.

A csomagokban nem csak a piacvezető Divi WordPress sablon, de az Eleganthemes összes sablonja és bővítménye elérhető. Bármelyik csomag lehetővé teszi a sablonok, illetve bővítmények korlátlan oldalon történő felhasználását.

Miért érdemes kizárólag az Elegentthemes.com oldalon megvásárolni a Divi theme-t?

  • Mert ez esetben saját belépési felületen teljes hozzáférésünk van az összes sablonhoz és bővítményhez.
  • Továbbá 24 órában közvetlenül is rendelkezésünkre áll az Elegentthemes.com professzionális support csapata és támogatói eszközparkja.

Ha fontolgatja ezek bármelyikének a használatát, akkor érdemes élni a kedvezménnyel és így megvásárolni a licence-ek egyikét.

Nyilatkozat: A cikk egyes linkjei "affiliate” hivatkozások. Ez azt jelenti, hogy ha rákattint a linkre és megvásárolja a terméket, affilate jutalékot fogok kapni. Fontos, hogy kizárólag olyan terméket és szolgáltatást ajánlok, melyeket a lehető legjobbnak tartok saját kategóriájukban, ezt semmi nem bizonyítja jobban, mint hogy ez a weboldal is a Divi sablonnal készült. A gombra klikkelve kedvezőbb áron vásárolhat, miközben támogatja a munkámat.  Köszönöm szépen!

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea