Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 30 335 4043

Wordpress weboldal készítés gyakori kérdések

A WordPress alapú weboldal fejlesztéssel kapcsolatban leggyakrabban előforduló kérdésekre találhatóak az alábbiakban – remélhetőleg megnyugtató és teljes körű – válaszok.
Nem találta meg, amit keresett? Keressen bizalommal a kapcsolat menüben található elérhetőségek bármelyikén!

Mi a WordPress?

A WordPress egy ún. nyílt forráskódú, modulokból álló tartalomkezelő keretrendszer, mely alkalmas a lekülönbözőbb típusú és összetettségű, illetve megjelenésű weboldal költséghatékony és gyors kialakításárra.

Mit jelent a nyílt forráskód?

A nyílt forráskód azt jelenti, hogy a WordPress keretrendszer kódja publikus. Ez azért előnyös, mert így világszerte számos programozó fejleszt és tesz közzé hozzá különböző funkciójú kiegészítőket, melyek így külön beruházás nélkül is elérhetőek. Pillanatnyilag több, mint 20 000 ilyen bővítmény érhető el a WordPress rendszerhez. Néhány példa: webáruház funkció, különböző űrlapok, eseménynaptár, webbiztonsági bővítmény stb.

Egyedi programozású vagy WordPress weboldalt érdemes választani?

A WordPress alkalmas a legtöbb klasszikus és egyedi elképzelés megvalósítására. Egyedi programozású weboldal indokolt lehet nagyon speciális funkciók esetében, pl. egy pénzintézet weboldala, de egyéb esetben vannak komoly kockázatai. A weboldal stabil működése érdekében a tartalomkezelő program kód rendszeres frissítése is szükséges.
Többek között a weboldal biztonságának megőrzése érdekében, illetve az internet és online marketing gyorsan változó, fejlődő vizuális és funkcionális új igényei miatt.
A WordPress esetében ezek a frissítések díjmentesen és automatikusan elérhetőek.
Ezzel szemben, egy egyedi programozású weboldal esetében a megrendelő az eredeti fejlesztőhöz lesz kötve hosszú távon is, mert más fejlesztő gyakorlatilag bizonyos, hogy nem fogja vállalni a frissítést vagy továbbfejlesztést. Ez utóbbi megoldás így nemcsak egy operatív kitettség, de költség tekintetében is nagy valószínűséggel kedvezőtlenebb megoldás.

Miért ideális a WordPress keretrendszer weboldal kialakításra?

Összefoglalva a legfontosabb aspektusokat, a WordPress alkalmas vállalati és személyes weboldal kialakításra, számos funkció beépíthető. A keretrendszert rendszeresen frissítik és biztonságos.
Utólagos, ügyfél általi kezelése egyszerű és erre magyar vagy tetszőleges nyelvű kezelőfelület áll rendelkezésre.

Mobil barát, responsive a WordPress weboldal?

Az oldal megjelenése és viselkedése különböző eszközökön már attól függ, hogy milyen megjelenési sablont használunk az adott weboldalon. A WordPress esetében számos, díjmentesen letölthető responsive sablon is rendelkezésre áll, ezek vizuális megjelenése, pl. betűtípusok és színek stb. tekintetében az egyéni elképzelések szerinte testre-szabható. Én kizárólag prémium, rendszeresen frissülő és responsive sablonokkal dolgozom, kizárólag mobil barát weboldalakat adok át ügyfeleimnek, úgy gondolom, ez ma már alapkövetelmény.

Milyen típusú oldalak kialakítására alkalmas a WordPress?

A legkülönbözőbb oldalak kialakítására is alkalmas lehet a WordPress keretrendszer. A vállalati weboldalaktól kezdődően egészen a személyes oldalakig egyaránt. Készülhet vele egy oldalas, landing page, bemutatkozó oldal, komplett céges weboldal termék és szolgáltatás bemutatással, hírmagazin, webshop, blog.

Egyedi elképzelések és funkciók megvalósítására is alkalmas a WordPress?

A nyílt forráskód alapvetően éppen a funkciók tekintetében történő fejlesztést támogatja. Számos lehetőség áll rendelkezésre, nemcsak a klasszikus vállalati weboldal vagy blog funkció. A rendszer alkalmas egyedi jellegű tartalom kezelésére is, mint például egy recept oldal vagy könyvkatalógus.

Több nyelvű weboldal kialakítására alkalmas?

A WordPress rendszer több nyelvű weboldal kialakítására és egyszerű működtetésére is lehetőség van, abban az esetben is, amikor nem minden magyar nyelvű oldalnak áll rendelkezésre az idegen nyelvű megfelelője.

Webáruház elkészítésére és karbantartására is alkalmas?

A WordPress rendelkezik olyan funkciójú bővítménnyel (Woocommerce), mely kiválóan alkalmas webáruház funkció kialakítására és támogatására, annak minden klasszikus funkciójával együtt. A webáruház keresőoptimalizálását is maximálisan támogatja a rendszer. Az így kialakított webáruház a későbbiekben könnyen kezelhető, termékfeltöltés tekintetében is egy magyar (vagy tetszés szerinti) nyelvű kezelőfelületről.

Mennyire biztonságos a WordPress?

Sokan aggódnak a nyílt forráskód miatt, azonban néhány frissítési alapszabályt betartva erre nincs ok. Ezen túlmenően az általam átadott oldalakon egy magas szintű webbiztonságot támogató bővítményt integrálok minden esetben, mely alkalmas a sztenderd, esetleg támadható WordPress beállításoknak a rendezésére. Statisztikák alapján az egyedi programozású oldalak biztonságánál a jól konfigurált WordPress weboldal biztonságosabb.

Korszerű keresőoptimalizálási szempontól a WordPress?

Éppen egyik nagy előnye a rendszernek a keresőoptimalizálás maximális támogatása, alapbeállításokat és automatizmusok kialakítását követően nem támaszkodik semmiféle kódolási ismeretre. Az ügyfél a későbbiekben teljesen önállóan tud új, maximálisan keresőoptimalizált tartalmakat kialakítani és feltölteni (oldalak / blog bejegyzések / hírek stb.) a weboldalra.

Mennyire egyszerű a későbbiekben az oldal tartalom kezelése, szükséges hozzá kódolási ismeret?

Az oldal tartalmának módosításához, a meglévőkhöz hasonló típusú új tartalmak feltöltéséhez (oldalak / blog bejegyzések / hírek / képgalériák / webáruház termék stb.) nem szükséges kódolási ismeret.
Ügyfeleim az összes, weboldalukon jellemzően előforduló műveletről részletes tájékoztatást kapnak, mely során még jegyzetelésre sincs szükség, ugyanis a teljes bemutató egy képernyő és hang videófelvétel formájában díjmentesen átadásra kerül részükre.
Új típusú tartalom kialakításához vagy funkció bővítéshez valószínűleg szükség lesz webfejlesztő bevonására.

Hogyan tudok utólag szöveget változtatni, tartalmakat, képeket feltölteni a weboldalra vagy egy új terméket a webáruházba?

A weboldal működését és módosítását bemutató, részletes képernyő és hang videófelvétel díjmentesen átadásra kerül az ügyfelek részére. A tetszés szerinti nyelvű kezelőfelületen ezt követően kódolási tudás nélkül is könnyű eligazodni.

Milyen további, karbantartási teendők vannak a weboldallal?

A webbiztonság megőrzése érdekében a kezelőfelületet érdemes rendszeresen, havonta legalább egyszer ellenőrizni és a kezelőfelület által felajánlott frissítési lehetőségeket WordPress keretrendszer, bővítmények / megjelenés sablon) egy-egy gombnyomással jóváhagyni. A frissítéseket megelőzően egy biztonsági mentést javasolt készíteni a weboldalról.
A rendszeres karbantartás igény esetén ki is szervezhető, így beavatkozás nélkül is teljes biztonságban tudhatja weboldalát.

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea