Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 70 200 4205

Weboldal betöltési sebesség ellenőrzés Google eszközökkel

A Google a keresgélők érdekeit és a weboldal látogatói élményt szem előtt tartva rendszeresen változtat a rangsorolási algoritmus elemein, illetve azok súlyozásán. A mobil megjelenés fontossága mellett a weboldal betöltési sebessége is fontossá válik a mobilról indított kereséseknél. Tesztelje weboldalát a Google saját PageSpeed Insights eszközével, hogy felkészüljön a változásokra, a leggyakoribb problémák nagyon jellemzőek.

Miért fontos a gyors betöltésű weboldal? Google algoritmus szem előtt tartása és keresőoptimalizálás

Egyrészt mindenképpen érdemes felkészülni a Google algoritmus változására és a weboldalunk betöltési sebességét is tesztelni, hiszen manapság a mobiltelefonról indított keresési forgalom arány nem elhanyagolható.
Ez természetesen tevékenységtől és célcsoporttól is jelentősen függ, de amennyiben – remélhetőleg – a weboldalunkon igénybe vesszük a Google díjmentes Analytics szolgáltatását, naprakész információval fogunk rendelkezni e tekintetben a saját weboldalunk látogatóinak viselkedéséről.
A responsive, mobil barát weboldal megjelenésről és ennek ellenőrzéséről egy másik cikkben bővebben olvashat.

Weboldal ergonómia és felhasználói élmény

Mi sem jellemzőbb a hatékony idő kihasználásra törekvőkre, minthogy minden szabad idő pillanatot kihasználva keresik meg az interneten az őket érdeklő témákat, szolgáltatásokat és termékeket. Sok esetben jellemzően mobiltelefonról, utazás vagy akár kávézás közben böngésznek. Logikus látogatói viselkedés és automatizmus is, hogy amennyiben a Google találati listából kiválasztott oldal lassan tölt be, az oldal mérete nagy és erősen leterheli adott esetben a saját G3 vagy G4 előfizetés terhére internetezők csomagját, úgy a látogató meg sem várja az oldal betöltését, hanem keres egy másik, gyorsabb opciót.

Ez a forgatókönyv azonban olyan tekintetben is káros, hogy a Google Analytics által mért ún. visszapattanási arányt is determinálja. Amennyiben a Google azt érzékeli, hogy a látogatók szinte azonnal elhagyják a weboldalunkat, úgy fogja értelmezni, hogy az nem felelt meg látogatói szempontból az előzetes elvárásoknak (melyet az oldal az organikus találati listában ígért tartalom stb. szempontjából)

Legfontosabb 3 szempont, mely drasztikusan befolyásolhatja az oldal betöltési sebességét

Optimalizáljuk a képek felbontását és méretét

A weboldalunkra minden esetben csak a megfelelő méretű és felbontású, adott helyen megjelenítendő képet töltsük fel. Semmiképp ne hagyjuk az oldalra a kép átméretezését, akkor sem, ha a WordPress eszközei egyébként ezt lehetősé teszik, mert az felesleges kapacitás lekötés és lassítja az oldal betöltését.

Pluginok használatának minimalizálása

Bővítményeket csak abban az esetben használjunk, mikor az funkciók tekintetében valóban nélkülözhetetlen. Amennyiben esetleg egyes, a programozási ismeretek hiánya miatt telepítettünk egy bővítményt, fontoljuk meg annak kiváltását. Tipikus példa a widget területen beillesztett képek, bannerek bővítménnyel történő kezelése (Image widget). Másik tipikus lassító tényező a Facebook oldal integrálása valamilyen bővítménnyel. Lehetőség szerint ne használjuk őket, de legalábbis teszteljük betöltési sebesség szempontjából is a bővítmények kínálta lehetőségeket.

Cache bővítmények beállítása

Kötelező elem, érdemes pár népszerű opciót beállítani és tesztelni, de a WP Fasest Cache nagy valószínűséggel javítani fog az oldal betöltési sebességén.

Weboldal sebesség betöltési eszköz

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea