Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 30 335 4043
E-mail küldés WordPress weboldalról és Woocommerce webshopból

A WordPress weboldalak számos email üzenet küldenek a felhasználóknak és az oldal tulajdonosának egyaránt. Ezek lehetnek rendszer üzenetek, új feliratkozóról, kitöltött kapcsolat űrlapról, új kommentről vagy akár egy webshop megrendelésről. Érdemes gyakran ellenőrizni ezek rendben lévőségét, mert a folyamat több hibalehetőséget is rejt. A cikkben ezek megoldását, az SMTP e-mail küldési lehetőséget ismertetem.

A weboldal működése során a WordPress rendszerből érkező üzenetek nagy része általában igen fontos az oldal látogató és az oldal tulajdonos számára.

A weboldalról küldött e-mail-ek az alábbi csoportokba sorolhatóak

Weboldal adminisztrációjával kapcsolatos rendszer üzenetek

 • új felhasználó regisztráció
 • jelszó módosítás
 • e-mail cím változás
 • új komment / észrevétel, mely moderálásra vár stb.

Kapcsolat űrlapról érkező e-mail üzenet

Ennem esetleges hibája már jóval nagyobb problémát okozhat, hiszen új érdeklődésről, megrendelőről, üzleti lehetőségről maradhatunk le, ha a weboldalon kitöltött

 • kapcsolatfelvételi vagy
 • ajánlatkérő űrlap

tartalma nem érkezik meg hozzánk.

WooCommerce webshop rendszer e-mail üzenetek

Talán ez az egyik legfontosabb területe a rendszer üzeneteknek, hiszen a vásárlási folyamat szerver része, hogy a shop tulajdonos és a vásárló a terméktől és a fizetési formától és a megrendelés státuszától függően automatikus e-mail-eket kap.

Ugyan a WooCommerce megrendelések megjelennek a weboldalon belül és a vásárló is látja a vásárlást követően közvetlenül a megrendelés adatait a weboldalon, de még rövid távon is komoly kellemetlenséget okozhat, ha ezek az e.mail-ek nem érkeznek meg.

E-mail küldés probléma okai

Tárhely szolgáltatói korlátozás

A weboldalakról a levelek alapvetően a tárhelyünk erőforrásait használva kerülnek kiküldésre. Az e-mail küldés hibák elsődleges oka honlapokon egy viszonylag jellemző, tárhely szolgáltatói korlátozás szokott lenni, az ún. PHP mail() függvény letiltása, ugyanis a.

Ennek az az oka, hogy használata nem kellően biztonságos külső támadások, levél hamisítások ellen, ezért a tárhely szolgáltatók egy része kötelezővé teszi erre a célra az SMTP szerverek használatát.

SMTP e-mail küldés

Az SMTP e-mail küldés lényege, hogy a levelek kiküldése csak egy ellenőrzést követően történik, csak akkor lehetséges, ha érvényes e-mail címmel és jelszó beállítással történnek.

Weboldal funkciók, pluginok, pl. WooCommerce SMTP előírásai

Az is előfordulhat, hogy egy weboldal funkció, mint a webshop modul írja elő a biztonságos levélküldés használatát.

A weboldal rendszeres frissítése és karbantartása során mindig érdemes a frissítésre váró bővítmények esetében a várható változásokat megvizsgálni.

A WooCommerce utóbbi frissítése során történt ugyanis, hogy különösebb hírverés nélkül bekerült ez az előírás a plugin specifikációjába és sok webshop esetében csak utólag derült ki a hiba.

Érdemes egy próba rendeléssel ellenőrizni a shop működését.

SMTP e-mail küldés beállítása WordPress weboldalon

Szerencsére a WordPress-es weboldalakhoz könnyen beállítható az SMTP e-mail küldés. Számos plugin áll rendelkezésre ehhez, én a WP Mail SMTP by WPForms bővítményt javaslom.

smtp-email küldés

A tárhely szolgáltatótól az alábbi adatokra lesz szükség a plugin beállításához, illetve gyakori, hogy külön ehhez a beállításhoz létrehoznak egy önálló e-mail címet (pl. noreply@domain.hu, shop@domain.hu stb.):

 • Küldő e-mail cím (tárhely szolgáltatónál generált, domain alapú email cím)
 • Küldő név (tetszőleges)
 • SMTP Host (ezt a tárhely szolgáltató adja meg, pl. mail.domain.hu)
 • Encryption / titkosítás (általában SSL a 3 opcióból)
 • SMTP Port (ez is a tárhely szolgáltatótól származó adat)
 • SMTP Felhasználónév (ez maga az e-mail cím)
 • SMTP Jelszó (ehhez az e-mail címhez kapcsolódó jelszó)

A beállításokon lépésről lépésre végigvezet az alábbi képgaléria, a beállítás sikerét teszt üzenet küldésével ellenőrizni is tudjuk.

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea