Ide kattintva egyszerűen hívható
+36 70 200 4205

Milyen jogosultsági szintek léteznek alapesetben a WordPress CMS rendszerben, mire alkalmasak, mire vigyázzunk, mielőtt weboldalunk kezelése tekintetében átadjuk ezeket?

Wordpress jogosultsági szintek

A WordPress kezelőfelülete alapesetben 5 különböző adminisztrációs felhasználói szintet tartalmaz, melyek a legmagasabb jogosultságtól a legalacsonyabbig a következőek:

  • Adminisztrátor
  • Szerkesztő
  • Szerző
  • Közreműködő
  • Feliratkozó

Léteznek azonban olyan bővítmények is, melyekkel ennél jóval testre szabottabb módon lehet beállítani a jogosultságokat.

Az alábbi táblázat összefoglalja a jogosultsági szintek különbségeit, ez alapján eldönthető, adott feladathoz és felhasználóhoz milyen jogosultsági szintet érdemes rendelni.

JogosultságKorlátozás
FeliratkozóCsak saját adatlapot lát és módosíthatEzen túlmenően a hozzászólásokat látja még a kezelőfelületen, de kezelésükre már nincs felhatalmazása
KözreműködőBejegyzés létrehozásaKép és videó feltöltésre, link hozzáadásra és bejegyzés publikálásra már nem jogosít, felsõbb szintű felhasználónak kell jóváhagynia a bejegyzést
SzerzőBejegyzés létrehozása, nincs korlátozás média elemek feltöltése stb. tekintetébenBejegyzést csak saját nevében tehet közzé
SzerkesztőOldalakat, bejegyzéseket és egyéb tartalmakat korlátozás nélkül létrehozhat és más által feltöltött tartalmakat is törölhetA bővítmények döntő részét még nem látja, ahogy a fenti jogosultságok sem, nincs hozzáférése az oldal megjelenését szabályozó sablonokhoz és azok beállításaihoz
AdminisztrátorTeljes körű, korlátozás nélküli jogosultság

Nagyon fontos a WordPress rendszer esetében is – ahogy a Facebook-on – hogy adminisztrátori jogkört kizárólag annak a személynek adjunk, akiben maximálisan megbízunk.

Emellett weboldalunk maximális védelme érdekében ne feledkezzünk meg a rendszeres weboldal frissítésről (WordPress, pluginok és sablon egyaránt), backup, azaz biztonsági mentés készítésről és egy webbiztonsági bővítmény beállításáról.

Webfolio Webdesign - Hugyák Andrea